PCOS

Vad är PCOS?

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. Polycystiska ovarier betyder "många små äggblåsor på äggstockarna". Du har ofta också mycket av könshormonet testosteron i relation till könshormonerna östrogen och progesteron om du har PCOS.

Testosteron kan göra att du går upp i vikt, får finnar och ökad behåring till exempel på nedre delen av magen, på bröstet, låren och i ansiktet.

Omogna ägg leder till utebliven mens

Östrogen och progesteron styr ägglossningen och mensen. Mycket testosteron gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning. Att mensen är oregelbunden eller helt uteblir beror alltså inte på att det inte finns ägg, utan på att de inte mognar tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning.

Ägget blir kvar i äggstocken för att så småningom tillbakabildas helt om du inte får någon ägglossning. Hos en del personer är en eller båda äggstockarna fyllda av många små äggblåsor som inte har mognat tillräckligt för att det ska bli ägglossning. Sådana äggstockar kallas för polycystiska ovarier.

Hur vanligt är PCOS?

10-15% av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS. Det är inte klarlagt vad PCOS beror på, men det är vanligare att få PCOS om flera kvinnor i släkten har det.

Symtom vid PCOS

PCOS ger ofta något eller flera av dessa symtom:

  • Sällan eller aldrig mens.

  • Mycket hår på kroppen, till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.

  • Akne

  • Lätt att gå upp i vikt.

  • Svårt att bli gravid.

  • Nedstämdhet.

  • Minskad sexlust.

När bör jag söka vård?

Kontakta oss om:

  • Du har mens färre än fyra gånger per år.

  • Du upplever att du får mer hår på kroppen än tidigare.

  • Du har svårt att bli gravid.

Ungdomsmottagningen finns för dig som är ung. Exakt vilka åldrar som är välkomna kan vara olika på olika mottagningar.

Vad kan jag göra själv?

Testosteron påverkar vikten och vikten påverkar testosteron. Detta kan leda till en negativ spiral där de ökade halterna testosteron ger viktuppgång, och denna viktuppgång ger mer testosteron. Men det fungerar också tvärtom! Detta gör att en liten viktnedgång kan göra stor skillnad, och därmed göra det lättare att gå ner ytterligare i vikt. Därmed kan också de andra symtomen med behåring och utebliven mens minskar.

Det kan vara svårt att gå ner i vikt bland annat eftersom testosteronet ger större aptit. Å andra sidan gör testosteronet också att det går snabbt att bygga upp både kondition och muskler.

Utredningar vid PCOS

En gynekolog gör en gynekologisk undersökning och kroppsundersökning. Tillsammans med blodprov och ultraljud kan du få diagnosen PCOS.

Behandling vid PCOS

Dina symtom avgör vilken behandling som är aktuell för dig. Ofta ges någon form av hormonell behandling.

P-piller som innehåller östrogen och gestagen kan hjälpa mot ökad kroppsbehåring och finnar.

Läkemedlet Diane används för att behandla finnar, men kan också göra att behåringen minskar. Både p-piller och Diane fungerar samtidigt som preventivmedel. Spironolakton är ett annat läkemedel som kan minska behåringen.

Du bör helst ha mens minst fyra gånger om året för att minska risken för livmodercancer. P-piller kan göra mensen regelbunden, men du får ingen ägglossning och kan inte bli gravid. Det finns också läkemedel som innehåller gestagen som gör att mensen blir regelbunden samtidigt som du har möjlighet att bli gravid.

Läkemedel för att bli gravid

Det är oftast lätt att få igång ägglossningen om du har PCOS, eftersom det finns många ägg. Vanligen får du börja med läkemedel i tablettform.

Ett läkemedel är Letrozol som får hypofysen att producera mer av hypofyshormoner som leder till ägglossning. Du tar en tablett varje dag i fem dagar och sedan kommer ägglossningen fem till tio dagar senare.

Ibland ges Metformin under några månader som förbehandling till ägglossningsstimulering med Letrozol. Metformin är egentligen ett diabetesläkemedel som ökar insulinkänsligheten och som kan underlätta att ägglossningen kommer igång.

Du kan också få hormonsprutor eller genomgå en provrörsbefruktning, så kallad IVF.

Lättare att bli gravid genom IVF

Kontakta en gynekolog för att få hjälp om du har PCOS och vill bli gravid. Du behöver alltså inte försöka i ett år först, som den som inte har PCOS.

Personer med PCOS har lättare än andra att bli gravida genom provrörsbefruktning, IVF. Den som har PCOS har också fler ägg än andra, vilket innebär att det ofta är möjligt att få barn högre upp i åldern. Du kommer vanligen i klimakteriet något senare.

Många med PCOS får ägglossning och mer regelbunden mens när de börjar närma sig 40-årsåldern och det kan då vara lättare att bli gravid. Samtidigt åldras äggen med åldern så man bör inte vänta för länge med att försöka bli gravid.

Humöret kan påverkas av behandlingen

Testosteron påverkar humöret. Därför kan behandlingen som går ut på att minska mängden testosteron göra att du lättare blir nedstämd, håglös och får minskad sexlust. Prata med din läkare om du får biverkningar av ditt läkemedel.

Komplikationer och följdsjukdomar vid PCOS

Risken är större att få diabetes typ 2 och hjärtinfarkt, om du har PCOS, särskilt om du är överviktig. Att gå ned i vikt minskar risken för att få diabetes typ 2 eller hjärtinfarkt.

Det kan finnas risk för livmodercancer om du har mens mer sällan än fyra gånger per år. Du kan få hjälp att få igång mensen genom att ta läkemedel som innehåller gestagen, eller använda p-piller, p-ring eller p-plåster.