Preventivmedel

Det finns många sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Preventivmedel med hormoner

Hormonella preventivmedel innehåller östrogen och gestagen. De gör så att ägglossning förhindras och sekretet i livmoderhalsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom. De finns i olika former som p-piller, p-ring och p-plåster.

P-stav, p-spruta, hormonspiral, samt mellanpiller och minipiller innehåller hormonet gestagen. De påverkar sekretet i livmoderhalsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom och gör det svårare för ett befruktat ägg att fastna i livmoderslemhinnan. Några gestagena preventivmedel gör också att det inte blir någon ägglossning.

Preventivmedel utan hormoner

Kondom, femidom och slicklapp innehåller inga hormoner och skyddar dessutom mot sexuellt överförbara sjukdomar. Pessar är också hormonfria, liksom kopparspiraler. Spiralen sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva.

Andra hormonfria metoder är avbrutet samlag, så kallade säkra perioder och p-appar. Amning kan också räknas som en sådan metod, även om den bara är aktuell under en kort period. Dessa metoder är osäkra.

Både män och kvinnor kan sterilisera sig. Det innebär att en genom en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon annan gravid på vanligt sätt.

Akuta metoder

Det finns också något som kallas för akuta metoder, som du kan använda om du har haft vaginalt samlag utan skydd eller om kondomen har råkat gå sönder. Dessa metoder är akut-p-piller och kopparspiral.

Vilket preventivmedel ska jag välja?

Det finns många saker som spelar in för vilken preventivmetod som fungerar bäst för just dig. Ofta behöver man prova sig fram. Några av de saker som kan spela roll är: Din ålder, hur ofta du har vaginala samlag, hur viktigt det är för dig att inte bli gravid och om du kan och vill använda hormoner eller inte.

Andra faktorer som kan spela in är om du har eller har haft vissa sjukdomar, eller ärftlighet för dem.

Prova dig fram! En del tycker bättre om en viss metod medan andra föredrar en annan. Eftersom det finns flera olika skydd, finns det stora förutsättningar att hitta något som fungerar.

Preventivmedel och mens

Vissa preventivmedel påverkar din mens. Detta kan ibland vara en fördel om du har problem med mycket mensvärk eller rikliga blödningar.  

Vad kostar preventivmedel?

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga upp till 21 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet. I en del regioner och landsting är preventivmedel subventionerade upp till 25 års ålder. Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller för dig.

Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd?

De flesta preventivmedel slutar att ha effekt direkt när du slutar. Det gäller även preventivmedel med hormoner, med undantag för p-sprutan.

Freya hjälper dig att hitta rätt preventivmedel

På Freya arbetar barnmorskor och läkare med stor kunskap om preventivmedel. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp.